Aktiviteter
Längdskidåkning
I Messlingen finns totalt ca 36 km preparerade skidspår. Spåren prepareras normalt från mitten av november till ca 1 maj.
Från Baggården utgår tre spår:
Gröna spåret - 3 km lätt spår, inkluderar även Pippispåret som är 1 km.
Blå spåret - 7,5 km medelsvårt / kuperat.
Orangea spåret - 8,5 km medelsvårt / lätt kuperat.
Ett transferspår binder samman Baggårdens spår med de övriga spåren i byn.
Klicka här för karta över skidspåren (för nerladdning).
Ett par andra trevliga turer, under förutsättning att man har två bilar, är att åka till Mittådalen och sedan ta skidorna via Anådalen till Messlingen. Man kan också starta vid Kappruliften och via Anådalen skida till Messlingen. Dessa spår är i regel bara uppkörda med skoter.
Slalom
I Baggårdens närområde finns följande stora liftsystem för dig som vill åka slalom:
• Ramundberget (ca 50 km från Baggården) > länk
• Tänndalen (ca 50 km från Baggården) > länk
• Funäsdalen (ca 30 km från Baggården) > länk
• Kappruet (ca 6 km från Baggården) > länk
Islandshästar
Upplev fjällen från hästryggen. Rid på trygga och glada islandshästar som accepterar alla, från nybörjare till erfarna ryttare. Hästarna tar dig säkert och tryggt ut i vildmarken, och låter dig uppleva naturen på ett helt nytt sätt. Ni kan rida några timmar, halv- eller heldagstur, eller ge Er ut på äventyr för flera dagar.
Skoter
Det finns möjlighet att hyra skoter, hel eller halvdag, för att uppleva Härjedalsfjällen från de preparerade skoterlederna. Mer information om de 45 milen med preparerade skoterleder (varav 15 mil på högfjället) i Härjedalen finner du på Funäsdalsfjäll.se
Baggårdens "mini-spa"
Ej i drift för närvarande.
Fiske
I västra Härjedalen är utbudet av vatten upplåtna för sportfiske mycket stort. Det finns cirka 170 sjöar, tjärnar, älvar och bäckar - de flesta med bra bestånd av ädelfisk. Här finns vatten för alla typer av fiskare, såväl lättillgängliga familjevatten som extrema högfjällsvatten.
Chansen att få fisk är god. Fiskevattnen förvaltas av 11 fiskevårdsföreningar som hela tiden målmedvetet bedriver en aktiv fiskevård för att utveckla denna stora naturtillgång som är viktig för besökande turister och för lokalbefolkningen.
Fornstigar
I Härjedalsfjällen har anlagts sex fornstigar. Går Du dem kan Du lära dig en hel del om västra Härjedalens historia. Om traktens natur och historia, om växter och djur och om pilgrimer och fjällbönder. Om västra Härjedalen av idag kan Du läsa i boken "Härjedalsfjällen". Där beskrivs också stigarna mer utförligt.
I början av varje stig finns en karta över turens sträckning. Där syns också var informationsskyltarna är placerade, På den inledande upplysningstavlan står dessutom hur lång turen är, beräknad tidsåtgång, lämplig klädsel osv.
Järnåldersturen
På Hamrafjällets sluttningar har människor levt så långt tillbaka som vid tiden för Kristi födelse. Här berättas om järnåldersfolkets kultur, men också om bönderna som brukat Hamrafjällets fäbodar efter deras tid.
Järnåldersturen är ca 2 km lång och startar vid foten av Hamrafjället, 16 km väster om Funäsdalen. Stor parkering vid väg 312. Startpunkt vid informationstavla om Hamrafjällets naturreservat - landskapets artrikaste sydväxtberg.
Pilgrimsturen
Vid Ramundberget och längs Sveån skildras hur man förr färdades i landskapet. Pilgrimer på väg till Trondheim vandrade den här stigen.
Turen startar vid hotellet i Ramundberget, har 15 informationskyltar och är ca 14 km lång.
Fäbodturen
Kring Mittåkläppen ligger ett av Sveriges största och mest välbevarade fäbods-område. Längs stigen på 11 informations-skyltar beskrivs livet på fäbodvallen.
Turen startar vid foten av Mittåkläppen i Djupdalsvallen och är ca 5 km. Bilvägen från Bruksvallarna till Djupdalsvallen är en privat avgiftsbelagd väg, öppen endast på sommaren.
Gruvturen
Från gruvorna i Ramundberget forslades malmen till bruket i Ljusnedal. Stigen skildrar gruvdriften i Härjedalsfjällen.Fornstigen leder Dig också förbi Sveriges högst belägna gravhögar.
Gruvturen mellan Ramundberget och Djupdalsvallen har två startpunkter. Med start i Ramundberget är stigningen brant upp till gruvstugan. Med start i Djupdalsvallen är turen ganska lättgången. Den innehåller 12 informationsskyltar och är 4,3 km lång.
Bruksturen
Ljusnedals gamla bruksområde är platsen för denna tur. Här beskrivs förädlingsorocessen av malmen, men också historien kring Ljusnedals bruk. Turen startar nedanför kyrkan i Ljusnedal. Parkering vid kyrkan. Start från parkeringsplatsen. 800 meter till fots med 13 informationsskyltar.
Byturen
I Bruksvallarna bodde gruvarbetarna. Man kan fortfarande se vida slåtterängar, betesområden och slåtterlador. Här berättas om byns historia som är tätt sammanvävd med Ljusnedal och gruvorna i Ramundberget. Start från Konsum där det också finns parkeringsplats. Lättgången tur genom byn, ca 5 km med 12 informationsskyltar.
Golf
I Härjedalen finns det tre stycken golfbanor:
• Ramundberget (9 hål) > länk
• Ljusnedal (18 hål) > länk
• Hede (18 hål) > länk
Utflyktsmål
Hällmålningar
6 km från Baggården, öster om Ruvallen, ligger de berömda hällmål-ningarna. Ruvallen är utgångspunkt för lätta vandringar till hällmålningarna, Evagraven och Fiskhålsgraven.
Ruvallens fäbod
Cirka 4 km från Baggården ligger Ruvallens fäbod med ett antal väl bevarade hus. Vänligen respektera området innanför gärdes-gården som är privat mark.
Evagraven
På Flatruets sydända ligger Evagraven. En erosionsspricka i fjället, 400 meter lång och 40 meter djup, som har använts som fångstgrav.
Fiskhålsgraven
En annan erosionsspricka är belägen 1,5 km väster om Evagraven. Här lever fortfarande de små urtidsrödingar som fanns i havet före landhöjningen.
Flatruet
Högfjällsplatå med Sveriges högst belägna landsväg 975 m ö h.
Anåfjället
Anåfjället söder om Baggården är ett karaktäristiskt Härjedalsfjäll med Sveriges högsta trädgräns - 1060 m ö h. Högsta höjden är Blåstöten på 1332 m ö h.